24.1.16

Σάββατο 30/01/16


ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ / ONLY LOVERS LEFT ALIVE (2013)

Υπόθεση: Με φόντο το ρομαντικά ερημικό τοπίο του Ντιτρόιτ και της Ταγγέρης, ένας απομονωμένος μουσικός, βαθιά απογοητευμένος από την ανθρωπότητα, επανασυνδέεται με την αισιόδοξη και αινιγματική του ερωμένη. Η ερωτική τους ιστορία έχει αντέξει εδώ και αιώνες, αλλά το ειδύλλιο τους θα διαταραχθεί από την εμφάνιση της ανεξέλεγκτης μικρής της αδερφής. Θα καταφέρουν αυτοί οι σοφοί και εύθραυστοι χαρακτήρες να επιβιώσουν, όσο η σύγχρονη κοινωνία καταρρέει γύρω τους;
Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch
Σενάριο:
 Jim Jarmusch
Ηθοποιοί:
Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt
Διακρίσεις: Κάννες 2013: Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα, Βραβείο Μουσικής Επένδυσης, Independent Spirit Awards: Υποψήφια για Βραβείο Σεναρίου και A’ Γυναικείου Ρόλου, και πολλές ακόμα υποψηφιότητες και βραβεία.

https://www.youtube.com/watch?v=RsXZ4PQlCZI



18.1.16

Σάββατο 23/01/15

KEBAB CONNECTION (GOETHE INSTITUT)* (2005)

Υπόθεση: Ο Τούρκος Ιμπραχίμ (Ίμπο) είναι 21 χρόνων, ζει στο Αμβούργο και θέλει να γίνει σκηνοθέτης. Προς το παρόν έχει γυρίσει ένα διαφημιστικό σποτάκι για το μαγαζί του θείου του, το οποίο και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Παραγωγό όμως για την ταινία των ονείρων του δεν έχει βρει ακόμα. Αλλά και στην προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν πανε καλύτερα.
Η φίλη του περιμένει παιδί, γεγονός που εξοργίζει τους γονείς του, καθότι δεν είναι η νύφη που εκείνοι ονειρεύονται..
Σκηνοθεσία: Anno Saul 
Σενάριο: Fatih Akin, Ruth Toma
Ηθοποιοί:
Dennis Moschito, Nora Tschirner, Sibel Kekilli, Adam Bousdoukos


14.1.16


Σάββατο 16/01/16


MAΡΙΝΑ / MARINA (2013)

Υπόθεση: Ιταλία 1948. Ο δεκάχρονος Rocco ζει σε ένα πανέμορφο βουνό, μέχρι που ο πατέρας του αποφασίζει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του. Οι ευτυχισμένες μέρες του Rocco είναι παρελθόν, καθώς τα γκρίζα τοπία των μεταλλωρυχείων του Βελγίου απλώνονται τώρα μπροστά στα μάτια του. Για χρόνια, οι παγωμένοι χειμώνες και μια άγνωστη κουλτούρα είναι η νέα του πραγματικότητα. Ο Rocco βάζει σκοπό της ζωής του να ξεχωρίσει. Η μουσική και ο έρωτας είναι τα μέσα για να αποδράσει από την πραγματικότητα και να ζήσει το όνειρο του. Η νεαρή Marina θα γίνει η μούσα του και θα του χαρίσει την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από το ομότιτλο τραγούδι που θα της γράψει για να την κερδίσει.
Σκηνοθεσία: Stijn Coninx 
Σενάριο: Stijn Coninx, Rik DHiet
Ηθοποιοί:
Mateo Simoni, Cristiaan Campagna, Luigi Lo Cascio, Evelien Bosmans
Διακρίσεις: Φεστιβάλ Emden: Βραβείο Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Oostende: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Παραγωγής. Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερου Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου, Magritte Awards, Βέλγιο: Βραβεία Παραγωγής, Ντεκόρ και Κουστουμιών.

https://www.youtube.com/watch?v=pX6lmsaB2hE 

4.1.16

Σάββατο 09/01/16



ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ/ THE LUNCHBOX (2013)

Υπόθεση: Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα (Dabbawallahs) - τοπικοί κούριερ φαγητού- παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησε το συγκεκριμένο σύστημα παράδοσης και απέδειξε ότι μόνο ένα στο ένα εκατομμύριο πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια! Το “The Lunchbox” είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους. Έτσι, μια νεαρή γυναίκα θα βρεθεί να αλληλογραφεί με έναν μοναχικό υπάλληλο, ανταλλάσσοντας καθημερινά μηνύματα μέσω των πακέτων φαγητού.

Σκηνοθεσία: Ritesh Batra
Σενάριο: Ritesh Batra, Rutvik Oza
Ηθοποιοί: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui
Διακρίσεις: Βραβεία BAFTA: Υποψήφια για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο Grand Golden Rail, Υποψήφια για Golden Camera, World Cinema Amsterdam:Βραβείο Κοινού και πολλές ακόμα διακρίσεις και υποψηφιότητες.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-Wc2eyChYQ