26.1.17

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΥ /LE HERISSON (2009)

Υπόθεση: Η 11χρονη Παλομά, η οποία έχει βαρεθεί τη χωρίς ενδιαφέρον ζωή της, έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει στα επόμενα γενέθλιά της. Μέχρι τότε καταγράφει με μια κάμερα την καθημερινότητά της, αυτήν μιας αριστοκρατικής παριζιάνικης πολυκατοικίας Απίστευτα ευφυής και με επίγνωση της σπάνιας εξυπνάδας της, νιώθει να περιορίζεται μέσα στη μεγαλοαστική αλλά κατά βάση κενή οικογένειά της. Με μπόλικη δόση γαλλικής παραξενιάς κι εύκολες αναφορές, το μπεστ σέλερ «Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου» της Μιριέλ Μπαρμπερί ανασαίνει κινηματογραφικά χάρη σε τρεις ανεπιτήδευτες ερμηνείες, με πρώτη και συγκινητικότερη αυτήν της «παραιτημένης» Ζοζιάν Μπαλασκό.

Σκηνοθεσία: Mona Achache
Σενάριο: Mona Achache, Muriel Barbery (βιβλίο)
Ηθοποιοί: Josiane Balasko, Garance Le Guillermic, Togo Igawa
Κατηγορία: Κομεντί
Χώρα: Γαλλία
Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερής Σκηνοθέτη στο φεστιβάλ Καΐρου 2009 και άλλες διακρίσεις και συμμετοχές.

19.1.17

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ / TYRANNOSAUR (2011)

Υπόθεση: Ο Τζόζεφ, ένας μέθυσος, οξύθυμος, αθυρόστομος τύπος, που δεν το έχει σε τίποτα να ξεσπάσει σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του όταν έχει τα νεύρα του, συναντά μια μέρα τη Χάνα, η οποία δουλεύει ως εθελόντρια σε ένα κατάστημα που ανήκει σε γνωστή φιλανθρωπική οργάνωση. Η γνωριμία τους αποτελεί για εκείνον μια ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από την χωρίς νόημα καθημερινότητά του. Ωστόσο, για τη Χάνα η όλη κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη, καθώς, πίσω από το ζεστό, συγκαταβατικό της βλέμμα, κρύβεται ένα αποτρόπαιο μυστικό.

Σκηνοθεσία: Paddy Considine
Σενάριο: Paddy Considine
Ηθοποιοί: Peter Mullan, Eddie Marsan, Olivia Colman
Κατηγορία: Δραματική
Χώρα: Μεγάλη Βρετανία
Διακρίσεις: Βραβείο σκηνοθεσίας και διάκριση για το πρωταγωνιστικό δίδυμο στο Φεστιβάλ του Sundance, βραβείο κοινού σε αυτό της Θεσσαλονίκης. Βραβείο BAFTA 2012 Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Και πολλά ακόμα βραβεία και υποψηφιότητες.

12.1.17


Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΕΤ / BABETTE GAESTEBUD (1987)

Υπόθεση: Η Μπαμπέτ είναι μια Γαλλίδα η οποία μετά τα γεγονότα της Κομμούνας βρίσκει καταφύγιο στη Δανία στο σπίτι δύο ανύπαντρων γυναικών σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ζει μαζί τους για χρόνια ως οικονόμος και όταν κερδίσει το λαχείο θα ξοδέψει όλη την περιουσία της για να ετοιμάσει ένα αξέχαστο ευχαριστήριο γεύμα. Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, χαλαρό χιούμορ, πικάντικες λεπτομέρειες κι ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) «υλικές» απολαύσεις. Το νοστιμότερο δείπνο που έχει παραθέσει ποτέ το σινεμά βρήκε τη μαγική συνταγή σε διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν.

Σκηνοθεσία: Gabriel Axel
Σενάριο: Gabriel Axel, Karen Blixen (Διήγημα)
Ηθοποιοί: Stéphane Audran, Jarl Kulle, Bibi Andersson
Κατηγορία: Κοινωνική
Χώρα: Δανία
 Διακρίσεις: Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 1988. Βραβείο BAFTA καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1989 και άλλες πέντε υποψηφιότητες. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1989. Και πολλές υποψηφιότητες και διακρίσεις. 


Μετά την ταινία θα κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας που θα συνοδεύεται με ζεστό κρασί δανέζικης συνταγής! Μουσική συντροφιά θα μας κρατήσουν με ιταλικά τραγούδια οι κυρίες Μαρίλη Λυμπέρη (φωνητικά) και Γεωργία Σεργίου (πιάνο).
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΟΠΕΡΑ


Η Κιν/κή Λέσχη Σάμου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μουσικής Εκπ/σης της σαμart προβάλει τρεις διάσημες όπερες από ιστορικές παραγωγές, με ελληνικούς υπότιτλους, τις Κυριακές 15, 22 & 29 Ιανουαρίου 2017 στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας Σάμου. Προλογίζει ο Γιώργος Κουμαραδιός για την εποχή, το συνθέτη και το περιεχόμενο της κάθε όπερας. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 19.00. Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 15 ετών. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Κυρ 15 / 1Ο Μαγικός Αυλός του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Όπερα σε 2 πράξεις
Λιμπρέτο: Emanuel Schikaneder
Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου – Χορωδία Γκλάιντμπερν
Μουσική Διεύθυνση: Bernard Haitink
Πρωταγωνιστούν: Felicity Lott, Leo Goeke, Benjamin Luxon, Thomas Thomaschke
Διάρκεια: 160 λεπτά
Κυρ 22 / 1Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ
Όπερα σε 3 πράξεις
Λιμπρέτο: Henri Meiljac & Ludovic Halevy
Ορχήστρα & Χορωδία της Βασιλικής Όπερας του Κόβεν Γκάρντεν
Μουσική Διεύθυνση: Zubin Mehta
Πρωταγωνιστούν: Maria Ewing, Luis Lima, Leontina Vaduva, Gino Guilico
Πρώτος χορευτής φλαμένκο: Juan Ortega
Διάρκεια: 162 λεπτά
Κυρ 29 / 1Λα Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι
Όπερα σε 4 πράξεις
Λιμπρέτο: Giuseppe Giacola & Luigi Illica
Ορχήστρα & Χορωδία της Όπερας του Σαν Φραντσίσκο
Μουσική Διεύθυνση: Tiziano Severini
Πρωταγωνιστούν: Mirella Freni, Luciano Pavarotti, Gino Quilico, Nicolai Ghiaurov
Διάρκεια: 116 λεπτά

4.1.17

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2016

ΔΥΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΑ, ΤΡΕΙΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ / 2 AUTOMNES 3 HIVERS * (2013)

Υπόθεση: Ο Αρμάν είναι 33 και είναι έτοιμος να κάνει μια αλλαγή στη ζωή του, ξεκινώντας με ένα τρέξιμο στο πάρκο. Εκεί θα συναντήσει την Αμελί – ελαφρώς κυνική αλλά παρ’ όλα αυτά χαριτωμένη – και αποφασίζει να την γνωρίσει καλύτερα. Καθώς η μοίρα τους φέρνει πιο κοντά, ο καλύτερός φίλος του Αρμάν, ο Μπέντζαμιν, έχει ένα απροσδόκητο εγκεφαλικό και καταλήγει στο νοσοκομείο για πολλές εβδομάδες όπου ερωτεύεται την νεαρή φυσικοθεραπεύτρια του. Στη διάρκεια 2 φθινοπώρων και 3 χειμώνων οι τρεις τους μοιράζονται τυχαίες στιγμές , απρόοπτα ατυχήματα, ασυνήθιστες ερωτικές ιστορίες και αξέχαστες εμπειρίες που θα καθορίσουν το ποιοι είναι.
Σκηνοθεσία: Sébastien Betbeder
Σενάριο: Sébastien Betbeder
Ηθοποιοί: Vincent Macaigne, Maud Wyler, Bastien Bouillon
Κατηγορία: Κωμωδία
Χώρα: Γαλλία
Διακρίσεις: Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Καλύτερης Ταινίας στο RiverRun International Film Festival και στο Torino Film Festival. 

Με τη συνεργασία  του Γαλλικού  Ινστιτούτου
Είσοδος: δωρεάν