12.1.17


Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΕΤ / BABETTE GAESTEBUD (1987)

Υπόθεση: Η Μπαμπέτ είναι μια Γαλλίδα η οποία μετά τα γεγονότα της Κομμούνας βρίσκει καταφύγιο στη Δανία στο σπίτι δύο ανύπαντρων γυναικών σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ζει μαζί τους για χρόνια ως οικονόμος και όταν κερδίσει το λαχείο θα ξοδέψει όλη την περιουσία της για να ετοιμάσει ένα αξέχαστο ευχαριστήριο γεύμα. Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, χαλαρό χιούμορ, πικάντικες λεπτομέρειες κι ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) «υλικές» απολαύσεις. Το νοστιμότερο δείπνο που έχει παραθέσει ποτέ το σινεμά βρήκε τη μαγική συνταγή σε διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν.

Σκηνοθεσία: Gabriel Axel
Σενάριο: Gabriel Axel, Karen Blixen (Διήγημα)
Ηθοποιοί: Stéphane Audran, Jarl Kulle, Bibi Andersson
Κατηγορία: Κοινωνική
Χώρα: Δανία
 Διακρίσεις: Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 1988. Βραβείο BAFTA καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1989 και άλλες πέντε υποψηφιότητες. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1989. Και πολλές υποψηφιότητες και διακρίσεις. 


Μετά την ταινία θα κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας που θα συνοδεύεται με ζεστό κρασί δανέζικης συνταγής! Μουσική συντροφιά θα μας κρατήσουν με ιταλικά τραγούδια οι κυρίες Μαρίλη Λυμπέρη (φωνητικά) και Γεωργία Σεργίου (πιάνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου