1.3.17

Αστυνομική λογοτεχνία και νουάρ κινηματογράφος



Το αφιέρωμα του Μαρτίου της Κινηματογραφική Λέσχης Σάμου είναι ... Νoir. 

Ξεκινάμε το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα με την παρουσίαση του βιβλίου "Αφιέρωση" του Αντώνη Γκόλτσου. Ο Αντώνης Γκόλτσος είναι νομικός, συγγραφέας και συντονιστής της Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο. 

Την Κυριακή 5 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία "Ο τρίτος άνθρωπος", φιλμ νουάρ παραγωγής 1949, σε σκηνοθεσία Κάρολ Ριντ. Ο σεναριογράφος και συγγραφέας Γκράχαμ Γκριν έγραψε το σενάριο κι έπειτα εξέδωσε ένα μυθιστόρημα με τον ίδιο τίτλο (το οποίο είχε γράψει ως μέρος της προετοιμασίας για τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας). Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Τζόζεφ Κότεν, η Αλίντα Βάλι και ο Όρσον Γουέλς. Η ταινία προτάθηκε για τρία βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και βραβεύτηκε με Όσκαρ Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 57η θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Σύμφωνα με πολλούς κριτικούς η ταινία συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων όλων των εποχών, εφόσον έχει επαινεθεί για τις ερμηνείες των ηθοποιών, για τη μουσική της επένδυση και για την ατμοσφαιρική της φωτογραφία.

Την ταινία θα προλογίσει ο κ. Αντώνης Γκόλτσος που θα μας μιλήσει για τη σχέση της Αστυνομικής Λογοτεχνίας με τον Κινηματογράφο.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία "Το γεράκι της Μάλτας",  φιλμ νουάρ παραγωγής 1941, σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ντάσιελ Χάμετ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στο ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ και η Μαίρη Άστορ στο ρόλο της femme fatale πελάτισσάς του. Οι δυο πρωταγωνιστές πλαισιώνονται από τους Γκλάντις Τζορτζ, Πίτερ Λόρε και Σίντνεϊ Γκρίνστριτ. Η ταινία αποτελεί το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα του Τζον Χιούστον και προτάθηκε για 3 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς (όπως τον Ρόμπερτ Έμπερτ και τους κριτικούς του Entertainment Weekly), ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ οι κριτικοί του περιοδικού Panorama du Film Noir Américain την αποκάλεσαν ως το πρώτο Φιλμ Νουάρ ευρείας διανομής στην ιστορία του κινηματογράφου.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Ο Δράκος", βασισμένη σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. 
Ο Δράκος αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το φιλμ νουάρ. Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική επένδυση, έργο του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ η επιλογή του Ντίνου Ηλιόπουλου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο επιμετράται ως η κύρια σκηνοθετική ευστοχία του Νίκου Κούνδουρου.

Και τέλος την Κυριακή 26 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία "Γυμνοί στον Ήλιο" του Ρενέ Κλεμάν με τον Αλέν ΝτελόνΒασισμένο στο διάσημο best seller της Πατρίτσια Χάισμιθ "Ο Ταλαντούχος Κος Ρίπλει".
Έναρξη 20.30.
Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου