5.1.22

Σάββατο 8 Ιανουάριου 2022


Oι Aόρατες / Les Invisibles (2018)



Σκηνοθεσία: Λουί-Ζουλιέν Πετί
Σενάριο: Λουί-Ζουλιέν Πετί
Μουσική: Λοράν Περέζ Ντελ Μαρ
Πρωταγωνιστούν: Οντρέ Λαμί, Κορίν Μασιέρο, Νοεμί Λόβσκι, Ντέμπορα Λουκουμόεβα, Σάρα Σούκο, Πάμπλο Πόλι
Διάρκεια: 102 λεπτά
Χώρα: Γαλλία

Τρυφερότητα και συγκίνηση, γέλιο και δάκρυ, σε μια συναισθηματικά γενναιόδωρη κινηματογραφική έκπληξη που ενθουσίασε μαζικά και δίκαια τη Γαλλία.

Με απόφαση του Δήμου, το κέντρο υποδοχής άστεγων γυναικών Envol πρόκειται να κλείσει. Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν μόνο τρεις μήνες στη διάθεση τους για να επανεντάξουν στην κοινωνία, με κάθε τρόπο, τις γυναίκες που έχουν στη μέριμνά τους: πλαστογραφούν, καταφεύγουν στο ψέμα και προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε «μέσο» για να ανασταλεί η απόφαση. Για αυτό το διάστημα, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί οι γυναίκες να «σωθούν»!

Η ταινία ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στις δραματικές και τις κωμικές πτυχές αυτής της πολυπρόσωπης ιστορίας και αποφεύγει να την παρουσιάσει ως ένα feelgood παραμύθι επιτυχίας και ολοκλήρωσης, όχι μόνο γιατί η πορεία όλων αυτών των γυναικών είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα, πισωγυρίσματα, αποτυχίες και διαψεύσεις, αλλά κυρίως γιατί οι κωμικές στιγμές είναι οργανικά ενταγμένες σε μια αφήγηση που διαπνέεται από την ίδια τρυφερότητα και ανθρωπιά μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης σε ένα ούτως ή άλλως σύνθετο ζήτημα.

Καθοριστική σημασία για τη φρεσκάδα και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος του Πετί είχε σίγουρα η επιλογή των ηθοποιών του. Η απόφαση μάλιστα να ενσαρκώσουν τις υπαλλήλους του κέντρου επαγγελματίες ηθοποιοί και αντίστοιχα τις άστεγες να υποδυθούν γυναίκες που έχουν ζήσει αντίστοιχες εμπειρίες, δημιουργεί την κατάλληλη ερμηνευτική όσμωση ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» κι ενισχύει την αίσθηση αυθεντικότητας και ειλικρίνειας της ταινίας.

Το τρέιλερ της ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου