16.9.09

19/9/2009 Σάββατο-20/9/2009 Κυριακή

Die Fälscher -The Counterfeiters
Οι παραχαράκτες

Director:Stefan Ruzowitzky
Writers:Adolf Burger (book)Stefan Ruzowitzky (screenplay)
Release Date:10 April 2008 Genre: Drama Runtime:98 min
Country:Austria | Germany Language:German | Russian | English | Hebrew
Color:Color Filming Locations:Monte Carlo-Potsdam, Brandenburg, Germany-Vienna, Austria
Distribution: AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.

Cast:

Zilinski
Adolf Burger
Dr. Viktor Hahn
Sturmbannführer Friedrich Herzog
Loszek
Hauptscharführer Holst
Abramovic
Dr. Klinger
KZ-Insasse Dusche
Atze
1. KZ-Insasse
Kolya Karloff
2. KZ-Insasse
SS-Wache
“Οι παραχαράκτες” είναι μια ταινία που περιγράφει εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα σε έντονες, αντίρροπες δυνάμεις. Και το κάνει με τρόπο αριστοτεχνικό και μαζί απολαυστικό. Με πανέμορφα πλάνα, εξαιρετικές ερμηνείες και μια ιστορία που σε κρατά καθηλωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος έχει μόλις τελειώσει. Ο 'Sally' Sorowitsch [αριστουργηματική ενσάρκωση από τον βιενέζο ηθοποιό Karl Markovics] βρίσκεται στο Monte Carlo. Κάθεται μόνος στην παραλία και σκέφτεται. Πάει στο καζίνο βγάζει μια τσάντα δολάρια και αρχίζει να παίζει. Την ώρα που παίζει η μνήμη του γυρίζει πίσω, στα τελευταία 9 χρόνια που πέρασε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Sally είναι εβραίος της Γερμανίας και είναι και καλλιτέχνης. Η τέχνη του στην οποία θεωρείται βασιλιάς είναι να πλαστογραφεί ταυτότητες, διαβατήρια, έγγραφα και χαρτονομίσματα. Το ταλέντο του θα γίνει το δικό του “διαβατήριο” που θα τον βγάλει από το Auschwitz και θα τον στείλει στο Sachenhausen.

Εκεί τον βάζουν στην ειδική πτέρυγα με προνομιούχους κρατούμενους σχεδιαστές, γραφίστες, και τυπογράφους. Μαζί θα δουλέψουν για την επιχείρηση Bernard, την παραχάραξη, δηλαδή, εκατομμυρίων τέλειων αντιγράφων λιρών και δολαρίων που θα βοηθήσουν το Γ’ Ράιχ αφενός να αγοράσει υλικά για τη συνέχιση του πολέμου, αφετέρου να προσπαθήσει να οδηγήσει τις οικονομίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε κρίση.
Η παραχάραξη τραπεζογραμματίων "πληρωτέων επί τη εμφανίσει", των οποίων την αξιοπιστία εγγυάται το βασιλικό στέμμα ή ο Θεός [το περιβόητο in God we trust], συνιστά από μόνη της μια επαναστατική αν όχι αναρχική στάση και πράξη, απέναντι στο καταναλωτικό και καπιταλιστικό σύστημα αξιών. Ο ήρωας αυτής της ταινίας, ο ρωσοεβραίος 'Sally' Sorowitsch είναι ένας σύγχρονος "αναρχικός τραπεζίτης" και ταυτόχρονα παραμένει ευέλικτος, βαθιά ανθρώπινος και αλληλέγγυος, κάτι που αδυνατούν να αντιληφθούν οι ιδεολόγοι οι αρνητές και οι αντιρρησίες.
Στην περίοδο που θα ακολουθήσει ο Σάλυ θα έρθει αντιμέτωπος με τη στυγνή δολοφονική εξουσία των ναζί, τις προτροπές συγκρατουμένων του να σαμποτάρουν τους ναζί με κίνδυνο να εκτελεστούν, αλλά και τις δικές του ηθικές αναστολές.
Είναι θαύμα που μια τόσο ταπεινή ταινία καταφέρνει να χωρέσει τόσα πολλά και διαφορετικά διλήμματα και ερωτήματα, χωρίς να πλατειάσει ή να εξοκείλει. Ένα εξίσου μικρό θαύμα είναι και το σάουντρακ που ισορροπεί εξόχως ανάμεσα στον αργεντινό tango musician Carlos Gardel, τον κλασικό εξπρεσιονιστή Johannes Strauss και στην πρωτότυπη μουσική του Marius Ruhland.
Ο αυτοβιογράφος τυπογράφος σλοβάκος και εβραίος Adolf Burger [γεν. 1917] εξέδωσε το βιβλίο, απ' το οποίο προήρθε η ταινία, το 1992, ήτοι μισόν αιώνα μετά. Ζει και θάλλει ακόμη και είναι εκείνος που αν "περνούσε η γραμμή του" δε θα ζούσε να μας τα αφηγηθεί. Η ακαδημία βράβευσε την ταινία με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής, άλλη μια μικρή έκπληξη της φετινής 80στης διοργάνωσης.
Στην συγκλονιστική ταινία συνυπάρχει η τραγωδία με το χιούμορ, η απόγνωση με την ελπίδα, η αποφασιστικότητα του Sally να επιβιώσει με τον κλονισμό και τις κρίσεις. Ο Markovics είναι εκπληκτικός και τα κοντινά πλάνα στο φαινομενικά ψυχρό πρόσωπό του μένουν αξέχαστα. Στο βάθος υπάρχει και η μουσική που κυριολεκτικά σε στοιχειώνει. Ιδίως αφού ακούσεις την ατάκα ενός άλλου μη προνομιούχου κρατούμενου στο τέλος, λίγο πριν επιστρέψουμε στο Monte Carlo και το πολύ όμορφο φινάλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου