4.10.09

Η σιωπή της Λόρνα

Καρλόβασι: 9/10/2009 Παρασκευή
Βαθύ:10/10/2009 Σάββατο-11/10/2009 Κυριακή

Le silence de Lorna- The Silence of Lorna

Directors:Jean-Pierre Dardenne-Luc Dardenne
Writers:Jean-Pierre Dardenne -Luc Dardenne
Release Date:11 December 2008 Genre:Drama
Runtime: 105 min Country:Belgium | France | Italy | Germany Language:French | Albanian
Color:Black and White | Color Filming Locations:Liège, Belgium Distribution: Seven Films

Cast:
Arta Dobroshi

Jérémie Renier

Fabrizio Rongione

Alban Ukaj

Morgan Marinne

Olivier Gourmet

Anton Yakovlev

Grigori Manukov

Stéphanie Gob

Laurent Caron

Baptiste Somin

Alexandre Trocky

Cédric Lenoir

Cécile Boland

Mireille Bailly

Προκειμένου να καταφέρει να ανοίξει ένα snack bar μαζί με τον σύντροφό της η Lorna, μία νεαρή Αλβανίδα που ζει στο Βέλγιο, γίνεται συνεργός σε ένα σχέδιο εικονικού - «λευκού» γάμου που έχει καταστρώσει ο μαφιόζος Φάμπιο και με σκοπό να αποκτήσει την πολυπόθητη βελγική υπηκοότητα. Παντρεύεται έτσι τον Βέλγο Claudy.
Στη συνέχεια θα παντρευτεί έναν Ρώσο μαφιόζο πρόθυμο να δώσει πολλά λεφτά προκειμένου να αποκτήσει άμεσα την βελγική υπηκοότητα. Για να γίνει γρήγορα όμως ο δεύτερος γάμος ο μαφιόζος σκοπεύει να σκοτώσει τον Κλόντι. Η Lorna αρχίζει να κλονίζεται…
Η τεχνική της διαλεκτικής - που τόσο έχει λοιδορηθεί τα τελευταία χρόνια από τους εικοκλάστες δημιουργούς - ευτυχώς ζει και βασιλεύει. Ας είναι καλά οι αδελφοί Νταρντέν, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί συγχρόνως από το Βέλγιο, την καρδιά της Ευρώπης. Γνήσιοι και οι πλέον αυθεντικοί επίγονοι της μινιμαλιστικής και άμεσης γραφής του Μπρεσόν…Με το βραβείο σεναρίου του τελευταίου φεστιβάλ Καννών κατέφτασε το «Η Σιωπή Της Λόρνα». Δικαίως διότι το σενάριο των πανούργων αδελφών Νταρντέν διαθέτει πολλά επίπεδα ανάγνωσης.
Το φιλμ που - με το γνωστό ρεαλιστικό και άμεσο στιλ των δημιουργών - δανείζεται στοιχεία από το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της Λόρνα, μιας νεαρής Αλβανίδας μετανάστριας στο Βέλγιο που για να πάρει την βέλγικη υπηκοότητα δέχεται να παίξει βασικό ρόλο σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με μαφιόζους. Οι δύο αδελφοί κινηματογραφιστές - στους οποίους αφιέρωσε ένα μεγάλο τμήμα του το εφετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – παίρνουν το μίτο από το μακρινό 1996 και την «Υπόσχεσή» τους και τοποθετούν στον πυρήνα του φιλμ μια νεαρή γυναίκα που διεκδικεί την τύχη της σε μια πολυπολιτισμική χώρα. Έλκονται από καταστάσεις στις οποίες, νέοι ως επί το πλείστον βιώνουν το ανάλγητο πρόσωπο της κοινωνίας.
Εντάξει, το έχουν ξανακάνει με το θρίαμβο του «Ροζέτα» και μάλιστα πιο επιτυχημένα...Αλλά απ’ την άλλη πώς μπορείς ν’ αντισταθείς στην μεγάλη καρδιά αισιοδοξίας που ξεπροβάλει απ’ τον πυρήνα του φιλμ; Μια συνεχής εναλλαγή συναισθημάτων της ηρωίδας και οι τύψεις που τη ζώνουν.
Το μυαλό και η φιλοδοξία της θέλουν, η ευαίσθητη καρδιά της όμως αντιστέκεται σε μια εκπληκτική σεκάνς τέλους όπου η Λόρνα παραμιλά απευθυνόμενη στο αγέννητο παιδί που κρύβει στα σπλάχνα της. Αγκομαχά η Λόρνα (η Άρτα Ντομπρόσι ερμηνεύει με έναν ιδιαίτερο δυναμισμό και φυσικότητα την ηρωίδα), πέφτει διαρκώς ως άνθρωπος και ανεβαίνει ως άψυχο κατασκεύασμα.
Η καρδιά όμως νικά, έστω και με απώλειες. Οι Νταρντέν ξαναχτυπούν το κουδούνι του κοινωνικού κινδύνου και εξερευνούν την απωθητική σύγχρονη ζωή που δεν έχει κανόνες παρά μόνον ανθρώπους κυριευμένους από το πάθος του χρήματος.
Σινεμά βεριτέ, με σασπένς, με κάμερα στο χέρι να καρφώνεται στις εκφράσεις του προσώπου της Λόρνα και με μια ενδελεχή πλανοθεσία όπου τίποτα δεν περνά απαρατήρητο και όλα, μα όλα τα αντικείμενα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο φιλμ. Οι δύο Βέλγοι - αγαπημένα παιδιά της ευρωπαϊκής και όχι μόνο κριτικής - ζουμάρουν στις μικρές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Χωρίς αναίτιους διδακτισμούς μιλούν για την μοναδική εμπειρία του να ανακαλύπτεις συναισθήματα, του να αποδεχόμαστε το λάθος διότι έτσι είναι η ανθρώπινη φύση, του να κάνουμε την υπαρξιακή υπέρβαση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου