11.10.09

Frozen River – Παγωμένο ποτάμι

Παρασκευή 16/10 Καρλόβασι
Σάββατο 17 και Κυριακή 18/10 Βαθύ

Director:Courtney Hunt
Writer:Courtney Hunt
Release Date:12 March 2009 Genre:Crime | Drama
Runtime:97 min Country:USA Language:English | French Color:Color
Filming locations :Plattsburgh, New York, USA-St. Lawrence River, New York, USA-St. Lawrence River, Ontario, Canada Distribution:PCV SA
Cast:
Melissa Leo, Misty Upham, Charlie McDermott, Michael O'Keefe, Mark Boone Junior, James Reilly, Jay Klaitz, John Canoe

Η Ray είναι μια Αμερικανίδα που ζει στα σύνορα ΗΠΑ - Καναδά. Με τον σύζυγό της να την έχει εγκαταλείψει, προσπαθεί να επιβιώσει μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Κυνηγώντας μια ζωή σαν αυτές που δείχνει η τηλεόραση, με τα ΄λουσάτα' σπίτια και τους χαμογελαστούς ενοίκους, βοηθά - με το αζημίωτο- ανθρώπους να περάσουν λαθραία από τη μία πλευρά των συνόρων στην άλλη και παίζει τη ζωή της κορώνα γράμματα.
Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο η Courtney Hunt καθίζει στο εδώλιο του κατηγορουμένου το 'αμερικανικό όνειρο', μελετώντας τις επιπτώσεις που αυτό έχει στον ψυχισμό των καθημερινών ανθρώπων. Σε ένα παγωμένο, φτωχικό και σχεδόν ερειπωμένο τοπίο η βασική ηρωίδα ζει το θρίλερ της καθημερινής επιβίωσης. "Πώς θα πληρώσω το νοίκι", σκέφτεται και αγωνιά. "Γιατί να μην έχω κι εγώ τη ζωή που κάθε Αμερικανός πολίτης οφείλει να έχει", συλλογίζεται και απελπίζεται. Όταν από νεαρή ηλικία μαθαίνεις ότι το ιδανικό μοντέλο ζωής είναι ένα, τις περισσότερες φορές ανέφικτο, υπερκαταναλωτικό πρότυπο και μεγαλώνοντας αδυνατείς να το αποκτήσεις, οργίζεσαι. Και μοιραία οδηγείσαι σε κοινωνικά αποκλίνουσες συμπεριφορές προκειμένου να καταφέρεις να το προσεγγίσεις.
Έτσι και η Ray, προκειμένου να ζήσει το American Dream, συνδράμει στη λαθραία μετακίνηση ανθρώπων από τη μία πλευρά των συνόρων στην άλλη. Αρχικά, μπολιασμένη με προκαταλήψεις που έχουν τις ρίζες τους βαθύτερα, αδιαφορεί για τα 'αντικείμενα' των δοσοληψιών της. Χαρακτηριστικά σε μία σκηνή πετά έξω από το αυτοκίνητο της τα υπάρχοντα δύο Πακιστανών μεταναστών, φοβούμενη ότι μεταφέρουν χημικά όπλα! Στην πορεία όμως, μέσω της συναναστροφής της τόσο με τους ανθρώπους που μεταφέρει, όσο και με τη ινδιάνα συνοδοιπόρο της, θα δει τις προκαταλήψεις της να διαλύονται και θα οδηγηθεί σε μία ενέργεια ανάλογη με εκείνη του Walt Kowalski (βλέπε «Gran Torino»).
Η Courtney Hunt συνθέτει με πενιχρά μέσα ένα ρεαλιστικό πορτρέτο της αμερικανικής επαρχίας. Ένα πορτρέτο τρομακτικό, αφιλόξενο και ξενοφοβικό, μακριά από την καρτποσταλική εκδοχή που τα ψυχαγωγικά μέσα προπαγάνδιζαν τη δεκαετία του '50 (και που τόσο εύστοχα ειρωνεύτηκε εφέτος ο Sam Mendes στο παραγνωρισμένο «Revolutionary Road»). Ωστόσο, σαν άλλος Clint Eastwood αφήνει στο φινάλε μια χαραμάδα φωτός να διαφανεί, προάγοντας, έστω και με μια δόση μελαγχολίας, ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον αρμονικής συμβίωσης. Κι αν πατούσε περιστασιακά λίγο φρένο στην εξέλιξη της πλοκής, δίνοντας ανάσες στους χαρακτήρες της και επιτρέποντας τους έτσι να αναπτυχθούν πιο ολοκληρωμένα, θα είχε υπογράψει μια πραγματικά μεγάλη ταινία!
Στυλοβάτης της ταινίας η δευτεραγωνίστρια Melissa Leo που θυμόμαστε κυρίως από το «The Three Burials Of Melquiades Estrada», την ταινία που προσέγγισε πληρέστερα και ευφυέστερα από κάθε άλλη το ζήτημα της μετανάστευσης, χρησιμοποιώντας ως μοχλό μια (όπως τελικά αποδεικνύεται) ιδιότυπη ιστορία εκδίκησης. Η Melissa Leo λοιπόν ερμηνεύει τον χαρακτήρα της με αφοπλιστική ειλικρίνεια, δίχως περιττούς θεατρινισμούς και παραδίδει την γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς! Aν η Ακαδημία δεν είχε χρωστούμενα στην Winslet, κόβω το κεφάλι μου ότι η Melissa θα έβγαζε ευχαριστήριο λόγο από την σκηνή του Kodak Theatre!
'Χειροποίητο', συναισθηματικά απέριττο και περιστασιακά καθηλωτικό, το «Frozen River» είναι  ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη της σεζόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου