28.10.10

Πόλεμος εκτός Προγράμματος

Παρασκευή 29/10 Καρλόβασι
Σάββατο 30/10 και Κυριακή 31/10/2010 Βαθύ

In the Loop  

· Είδος: Κωμωδία
· Παραγωγής: 2009
· Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10 Δεκεμβρίου 2009
· Διάρκεια: 106'
· Διανομή: ArtFree
· Χρώμα: Έγχρωμο
· Χώρα προέλευσης: Μ.Βρετανία
· Γλώσσα: Αγγλικά


· Συντελεστές :

Armando Iannucci ....Σκηνοθέτης


Harry Hadden-Paton ... Civil Servant
Samantha Harrington ... Malcolm's Secretary
Simon Blackwell ....Σεναριογράφος 
Armando Iannucci ....Σεναριογράφος 
Tony Roche ....Σεναριογράφος 
Jesse Armstrong ....Σεναριογράφος

Ένας μετριοπαθής βρετανός υπουργός κάνει μια απερίσκεπτη δήλωση στις κάμερες που τον εμφανίζει ως υποστηρικτή ενός πιθανού πολέμου (στο Ιράκ), ενάντια στις προσωπικές του πεποιθήσεις. Η δήλωση αυτή ξεκινά ένα διπλωματικό ντόμινο που θα περάσει και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκοτσέζου τηλεοπτικού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Armando Iannucci, «Πόλεμος Εκτός Προγράμματος», που βασίζεται στη σειρά «The Thick Of It» που δημιούργησε ο ίδιος, είναι μια βιτριολική πολιτική σάτιρα που βάζει στο στόχαστρο τους εσωτερικούς μηχανισμούς της βρετανικής κυβέρνησης και τις αδηφάγες και ματαιόδοξες προσδοκίες πολιτικών και λοιπών πολεμοχαρών ‘γερακιών’. Καταιγιστικός ρυθμός και διάλογοι που σπάνε κόκαλα, σκηνοθετημένοι σε – σχεδόν – ντοκιμαντερίστικο ύφος, χαρίζουν άπλετο γέλιο και βγάζουν τον καλύτερο εαυτό από το σύνολο του καστ, με τον Peter Capaldi να ξεχωρίζει.
Το μόνο που μπορεί να σε συγκρατήσει από το να βάλεις το In the Loop σε κατηγορία κλασικότητας επιπέδου Monty Python and the Holy Grail (1975) είναι μια τεχνική και ουσιαστική σκιά από And Now For Something Completely Different (1971), της πρώτης κινηματογραφικής απόπειρας των Python με επιλεγμένα σκετσάκια από τη τηλεοπτική τους δουλειά. Η δημιουργική ομάδα πίσω από τη σειρά του BBC The Thick of It, ταξιδεύει αρκετούς από τους χαρακτήρες της στην Αμερική, με σαφώς μεγαλύτερο προϋπολογισμό και θεματικό στόχο, αλλά χωρίς να αισθάνεται καμία πίεση και χωρίς να βρίσκει κανένα λόγο να πολυ-αλλάξει ούτε το brainstorming της ούτε την αντι-West Wing αισθητική της, οπότε θα πρέπει να περιμένεις και την όποια συνέχεια για να ξεκαθαρίσει η θέση της (ομάδας) στη κινηματογραφική ιστορία. Προς το παρόν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι τους χαρακτήρες της τους έκανε κινηματογραφικά icons, μέσα από μια πολιτική σάτιρα τόσο καλή που πονάς και τόσο ακατάπαυστη που κάνει κατηγορηματικά σαλιγκαροκίνητη κάθε αντίστοιχη αμερικάνικη, ακόμα και επιπέδου Wag the Dog (1997). Σκηνοθετικά, ο Iannucci όχι μόνο κρατάει ζογκλερικά στον αέρα μια ντουζίνα πρωταγωνιστές και τον ρυθμό όταν φεύγουν οι δικοί σου αγαπημένοι από το προσκήνιο, αλλά προσέχει ακόμα και τις ερμηνείες και τους αυτοσχεδιασμούς δεύτερων και κομπάρσων, διατηρώντας αιχμηρή κάθε λεπτομέρεια ενός στην ουσία θανατερού πολιτικού θρίλερ που ντύθηκε ηφαίστειο από βιτριόλι.
Τα μεγάλα κεφάλια σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία ορέγονται εισβολή στη Μέση Ανατολή, δεν ξέρουν όμως πώς να προωθήσουν την σχεδιαζόμενη πολεμική επιχείρηση στην κοινή γνώμη. Τη λύση λοιπόν θα τους δώσει ένας αδέξιος βρετανός Υπουργός ο οποίος κάνει κατά λάθος μερικές εύκολα παρεξηγήσιμες δηλώσεις στον αέρα, φέρνοντας το καυτό θέμα στο προσκήνιο. Από εκείνη τη στιγμή, τα πάντα βράζουν στον πυρετό ενός προαναγγελθέντος πολέμου. Πιέσεις, συζητήσεις, εκβιασμοί, μηχανορραφίες, συμβιβασμοί -οι διάδρομοι στο Foreign Office και το State Department έχουν πάρει φωτιά. Ο 'πόλεμος πριν τον πόλεμο' είναι εξίσου βάρβαρος, αδυσώπητος και ύπουλος, αν και, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, λιγότερο αιματηρός.
Μια απολαυστική, ξεκαρδιστική πολιτική σάτιρα με διαλόγους-φωτιά που θα σας κάνουν να χασκογελάτε ασταμάτητα στο κάθισμά σας, αλλά και ταυτόχρονα ένα αποκαλυπτικό, δηκτικότατο σχόλιο για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο των μεγάλων γεγονότων. Το βρετανικό φλέγμα συμπλέκεται με το αθυρόστομο αμερικανικό χιούμορ, και το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιοφυώς αστείο κράμα, συνδυασμένο με ατελείωτες αναφορές στην pop κουλτούρα (και όχι μόνο) που παρουσιάζει ανησυχητικές ομοιότητες με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Η γεμάτη με αδίστακτους προϊστάμενους και αριβίστες παρατρεχάμενους πολιτική σκηνή, η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία και η αποχαυνωμένη κοινή γνώμη που συγκλονίζεται από σκανδαλάκια και δεν αντιλαμβάνεται το πραγματικό παιχνίδι που παίζεται κάτω από τη μύτη της, όλα μπαίνουν στο στόχαστρο του Armando Ianucci που με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.
Εκτός όλων των υπολοίπων, το φιλμ αξίζει και μόνο για τον απίστευτο χαρακτήρα που πλάθει ο εξαιρετικός Peter Capaldi, έναν αδίστακτο, βρωμόστομο υψηλά ιστάμενο του Foreign Office που κάνει σκόνη όποιον βρεθεί στο δρόμο του, και που, αν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν θα πρέπει να μείνει απ' έξω στους δεύτερους ρόλους των φετινών βραβείων Oscar.
κριτικές από τους Σπύρο Θωμόπουλο( www.nooz.gr ),Cheaplog από το blog //http:mftm.blogspot.com και Μαριάννα Ράντου (www.cinemanews.gr ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου