27.11.14

Κυριακή 30/11/14
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΑ (2005)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ
Υπόθεση:
Ένα μάτι, μόνο στον κόσμο, δακρύζει. Ταξιδεύει και συναντά τους ανθρώπους, την καλοσύνη και την βιαιότητά τους, τις συγκλονιστικές τους λύπες και τις μεγάλες τους χαρές. Ο Άγγελος Σπάρταλης έφτιαξε μια ταινία όπου η μόνη που δακρύζει είναι η νεογέννητη κορούλα του (κλαίμε όταν γεννιόμαστε, όχι όταν πεθαίνουμε). Στα πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος προστίθενται ο Αλέξης Πολίτης και ο Νίκος Κούνδουρος οι οποίοι μιλούν διαδοχικά για τα δάκρυα: πότε, πώς και πότε δακρύζουμε;

Η κάμερα εστιάζει στα μάτια των πρωταγωνιστών σα να θέλει να μας πει το βασικότερο: δεν σε συγκινεί κανένα δάκρυ εάν δε σ’ έχει συγκινήσει πρώτα το βλέμμα!

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η ταινία ξεκίνησε στο νοσοκομείο, τις μέρες που γεννιόταν η κόρη μου. Μέσα στη μαιευτική και γυναικολογική κλινική φέρανε ξαφνικά στο δωμάτιο μας μία γυναίκα πάνω από 60 χρονών, για κάτι σοβαρό που δεν ήτανε σίγουρα γέννα. Εμείς περιμέναμε να γεννήσουμε την επομένη. Μέσα σε λίγα λεπτά, η αυστηρή και απόλυτα αμίλητη παρουσία της άρρωστης γυναίκας στο διπλανό κρεβάτι με έκανε να πεταχτώ έξω και να αρχίσω να κλαίω στο τελευταίο παράθυρο του διαδρόμου. Ταυτόχρονα, στα γύρω δωμάτια συμβαίνανε γέννες και στην μονάδα εντατικής θεραπείας που ήταν ακριβώς απέναντι, πόρτα με πόρτα με την μαιευτική κλινική, συμβαίνανε θάνατοι. Είπα λοιπόν, θα φτιάξω μια κωμωδία, μια προβοκατόρικη ζωγραφιά.

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Φωτογραφία, Animation, Μοντάζ:
Άγγελος Σπάρταλης
Αφήγηση: Σοφία Κουτάντου
Παραγωγή:
Wish you luck film productions

https://www.youtube.com/watch?v=KKGpJpG1QfE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου