30.1.18

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟΝΙ ΕΡΝΤΜΑΝ / TONI ERDMANN (2016) 

Υπόθεση:  Ο Τόνι Έρντμαν δεν υπάρχει. Είναι ένα δημιούργημα του πατέρα της ηρωίδας της ταινίας και ένα μέσο για να ξεπεράσει την δική του προσωπική κρίση. Ο Γουίνφρεντ δεν μπορεί παρά να δει το χιούμορ σε κάθε κατάσταση και δείχνει να μην έχει περάσει ποτέ το κατώφλι της συναισθηματικής ενηλικίωσης, όταν σε μια παρορμητική κίνηση θα αποφασίσει να επισκεφθεί την κόρη του στο Βουκουρέστι όπου δουλεύει, δίχως καμιά προειδοποίηση. Το φιλμ της Αντε κατορθώνει να γίνει κάτι πολύ πιο ευρύ από την ιστορία της σχέσης μιας κόρης και του πατέρα της, ή ένα σχόλιο για την οικογένεια. Μια ματιά στα ήθη και την  πραγματικότητα της ζωής μας στον σύγχρονο κόσμο, την κουλτούρα της επαγγελματικής καριέρας, τις αξίες που ορίζουμε ως σημαντικές, τον τρόπο που ζούμε, επιλέγοντας να αγνοούμε τους άλλους γύρω μας.


Σκηνοθεσία / Σενάριο: Maren Ade
Ηθοποιοί: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn
Χώρα: Γερμανία
Κατηγορία: Κομεντί
Διάρκεια: 162’
Διακρίσεις: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)  Φεστιβάλ Καννών 2016. Ευρωπαϊκό Φιλμ της χρονιάς 2016, Βραβεία Σκηνοθεσίας – Σεναρίου – Ανδρικού – Γυναικείου ρόλου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2016. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2017. 



"Μια κωμωδία από αυτές που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή, μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ο απόλυτος θρίαμβος της Γερμανίδας Μάρεν Αντε."

"Πικρή, τρυφερή, πρωτότυπη και ξεκαρδιστικά αστεία ιστορία διπλής «ενηλικίωσης», με εύστοχες ψυχαναλυτικές και κοινωνικές παρατηρήσεις. Βραβείο κριτικών στις Κάνες για την πιο απρόοπτη και κινηματογραφικά περίτεχνη ταινία της χρονιάς." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου