16.12.09

Vratné lahve -Empties -Ζωή σε Ανακύκλωση

Πολλά μεσολάβησαν τις προηγούμενες μέρες που δυστυχώς δεν προλάβαμε να σας ενημερώσουμε με ανάρτησή μας λόγω απουσίας της διαχειρίστριας του blog. Τη περασμένη εβδομάδα αφενός έγιναν κανονικά οι προβολές μας σε Καρλόβασι και Βαθύ της ταινίας της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Sylvie Verheyde "Με λένε Στέλλα" και αφετέρου είχαμε στο νησί μας το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Αυτή την εβδομάδα κλείνουμε τις προβολές μας για το 2009 με την ταινία "Ζωή σε ανακύκλωση" που σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Θα είμαστε πάλι μαζί από τις 8 Ιανουαρίου 2010 με το δεύτερο κύκλο των προβολών μας.

Παρασκευή 18/12 Καρλόβασι 9.00μμ
Σάββατο 19/12 και Κυριακή 20/12 Βαθύ ώρα 8.30 μμDirector:Jan Sverák
Writers:Zdenek Sverák (story)Zdenek Sverák (screenplay)
Release Date:24 April 2008 Genre:Comedy | Drama Runtime:100 min Country:Czech Republic | UK Language:Czech | German Color:Color
Filming Locations:Czech Republic Distribution: AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.

Cast:

Josef Tkaloun
Úlisný
Daughter
Rezác
Tkalounová
Man with a cell phone
Headmaster
Tomík
Deputy headmaster Landa
Lamková
Subrt
Rezác jr.
Karel
Wasserbauer
Teacher Ptácková

Ο Γιόζεφ, ένας εξηνταπεντάχρονος δάσκαλος σε σχολείο της Πράγας, υποβάλλει την παραίτησή του μη μπορώντας να αποδεχτεί την ανάρμοστη συμπεριφορά των νέων μαθητών. Παρά την ηλικία του όμως ο Γιόζεφ διαθέτει χιούμορ και άφθονη ενέργεια και του είναι αδύνατον να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του κλεισμένος στο σπίτι με τη σύζυγο του. Έτσι γίνεται υπάλληλος σούπερ μάρκετ. Εκεί όπου οι άλλοι αγοράζουν μαζικά αυτός αναθεωρεί ότι έχει ξοδέψει μέχρι τώρα...

Μετά τα «Δημοτικό Σχολείο» και «Ο Μικρός Κόλια» (Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, 1997) ο Γιαν Σβέρακ έρχεται να ολοκληρώσει την τριλογία του με την ταινία «Ζωή Σε Ανακύκλωση», μια ευαίσθητη κωμωδία σχετικά με την τρίτη ηλικία και τον επαναπροσδιορισμό της θέσης του ατόμου μέσα στην κοινωνία. Όταν το 2003 ο Ζντένεκ Σβέρακ ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριο του «Ζωή Σε Ανακύκλωση» ο γιος του Γιαν βρισκόταν σταθερά δίπλα του, παρακολουθώντας τον με την κάμερα. Στόχος του ήταν να αποτυπώσει τη δημιουργική πορεία του πατέρα του με το ντοκιμαντέρ «Tatinek» (Μπαμπάς) του οποίου το τέλος θα ταυτιζόταν με την αρχή των γυρισμάτων του «Ζωή Σε Ανακύκλωση». Όμως στην πορεία η σχέση πατέρα και γιου πέρασε μια έντονη προσωπική και επαγγελματική κρίση και το ντοκιμαντέρ έκλεινε με τον πατέρα - σεναριογράφο να αποχωρίζεται την ομάδα του «Ζωή Σε Ανακύκλωση» υπογραμμίζοντας την καλλιτεχνική τους διαφωνία. Παρ' όλα αυτά ο Ζντένεκ Σβέρακ συνέχισε να δουλεύει επάνω στο σενάριο και μετά από ένα χρόνο βρήκε τη χρυσή τομή, οδηγώντας τον ήρωά του σε πιο αισιόδοξα μονοπάτια χάρη στην καθοριστική σχέση που χτίζει με τη σύζυγό του. Έτσι τελικά γυρίστηκε η ταινία που έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του τσέχικου box office.

Χωρίς αμφιβολία ο ακρογωνιαίος λίθος της ταινίας είναι ο Ζντένεκ Σβέρακ που ως σεναριογράφος αλλά και πρωταγωνιστής καταφέρνει να φέρει τους ήρωες στα μέτρα του. Βλέποντας ολοκληρωμένα την τριλογία («Δημοτικό Σχολείο», «Ο Μικρός Κόλια» και «Ζωή Σε Ανακύκλωση») είναι δύσκολο να μην παρατηρήσουμε κάποια κοινά στοιχεία. Ο σκηνοθέτης περιγράφει σε αυτή ολόκληρη την εμπειρία ζωής του πατέρα του: Το «Δημοτικό Σχολείο» ασχολείται με τα παιδικά του χρόνια, το «Ο Μικρός Κόλια» πραγματεύεται την ενήλικη ζωή του και το «Ζωή Σε Ανακύκλωση» παρουσιάζει τις εμπειρίες του από την τρίτη ηλικία. Αναζητώντας απαντήσεις σε βασικά υπαρξιακά ερωτήματα που συνδέονται με το πέρασμα του χρόνου ο ήρωας προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ηλικία του, το πέρασμα των χρόνων, τις συνέπειες στην ψυχή και στο σώμα και την αναπόφευκτη πραγματικότητα του θανάτου. Η Ντανιέλα Κολάροβα κάνει και αυτή τη μεγάλη επιστροφή, είχε υποδυθεί και πάλι τη σύζυγο του Ζντένεκ Σβέρακ πριν από τριάντα χρόνια στην κωμωδία «Na Samote U Lesa» του Γίρι Μένζελ. Αν και ο ρόλος της είναι εμπνευσμένος από την αληθινή σύζυγο του Ζντένεκ και μητέρα του Γιαν η προηγούμενη συνεργασία των δύο πρωταγωνιστών συνεπάγεται μια ιδιαίτερη εξοικείωση που αποτυπώνεται στην οθόνη. Η παρουσία της είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ιστορίας και την πορεία του βασικού ήρωα που αρνείται να παραδοθεί διεκδικώντας αυτά που μπορεί και επιθυμεί. Όσο βαρύγδουπα, στενάχωρα και μελαγχολικά να σας ακούγονται όλα αυτά που έχουν για θέμα ένα ζευγάρι στην σύνταξη δεν είναι καθόλου έτσι. Ο Ζβέρακ έχει συνδυάσει την τρυφερότητα με την γνώση, το καθημερινό με το πονηρό, το αστείο με το σοβαρό, το μελαγχολικό με το γλυκό και ο συνδυασμός του «πιάνει», ακόμα και αν ανησυχεί κανείς πρόωρα για το πρώτο συντάξιμο έτος!

                                                                                                                                    www.movieworld.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου