6.3.18

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΕΓΩ, Ο ΝΤΑΝΕΛ ΜΠΛΕΙΚ / I, DANIEL BLAKE (2016)


Υπόθεση: Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός που ανακαλύπτει ότι έχει καρδιακά προβλήματα και ζητά για πρώτη φορά στη ζωή του βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ο γιατρός τού απαγορεύει να δουλέψει, αλλά οι Αρχές έχουν αντίθετη άποψη. Στην προσπάθειά του να βρει δουλειά θα γνωρίσει μια ανύπαντρη μητέρα που βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τον ίδιο.
«Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ, είμαι πολίτης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», βροντοφωνάζει ο Κέν Λόουτς μέσω ενός κινηματογραφικού ήρωα της διπλανής πόρτας. Πιστός στο λιτό και άμεσο σινεμά του, ο 80χρονος Βρετανός ξεκινά κι εδώ, όπως κάθε φορά, από ένα καυτό κοινωνικό πρόβλημα και, συμπλέκοντάς το με το πορτρέτο ενός συνηθισμένου ανθρώπου της εργατικής τάξης, αναδεικνύει ένα δράμα προσωπικών και ταυτόχρονα πολιτικών διαστάσεων.
Συγκινητικό και φορτισμένο, το Eγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ παρακολουθεί τον αγώνα δύο ανθρώπων ενάντια στη γραφειοκρατία, αλλά και τη δύναμη τους να σταθούν με αξιοπρέπεια στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Σκηνοθεσία: Ken Loach
Σενάριο: Paul Laverty
Ηθοποιοί: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy
Κατηγορία: Δράμα
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 100’

Διακρίσεις: Χρυσό φοίνικα 2016 και κινηματογραφικό βραβείο BAFTA 2016 για καλύτερη βρετανική ταινία. Βρετανικό βραβείο ανεξάρτητου κινηματογράφου 2017 για πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό και βραβείο David di Donatello 2017 για καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία και πολλές άλλες διακρίσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου