18.1.10

Happy-Go-Lucky -Τυχερή κι Ευτυχισμένη



Παρασκευή 22/01/2010 Καρλόβασι ώρα 9.00 μμ
Σάββατο 23 και Κυριακή 24/01/2010 Βαθύ ώρα 8.30 μμ

Director:Mike Leigh
Writer:Mike Leigh
Release Date:2 October 2008
Genre:Comedy | Drama Runtime:118 min
Country:UK Language:English Color:Color

Filming locations: Camden- Finsbury Park Road, London, Distribution: Odeon SA

 

Cast:


  Η Poppy, μια τριαντάχρονη δασκάλα δημοτικού, αντιμετωπίζει τη ζωή σαν θείο δώρο χαμογελώντας επί 24ώρου βάσης και καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες να κάνει και τον υπόλοιπο κόσμο να χαμογελάσει μαζί της.
  Η νέα ταινία του βαρύ κι ασήκωτου Mike Leigh μοιάζει με ανάσα δροσιάς στην εξαιρετική αλλά δυσκολοχώνευτη φιλμογραφία του. Στηρίζοντας εξολοκλήρου το νέο του εγχείρημα στους λεπτεπίλεπτους ώμους της Sally Hawkins, αφήνει το χαμόγελό της να τον πάει όπου θέλει αυτό, χωρίς την παραμικρή διαθέση να της επιβάλει την έμφυτη απαισιοδοξία του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αφήνει την πολύχρωμη γκαρνταρόμπα της να διεισδύσει σιγά-σιγά στα κάδρα του, μολύνοντας με την καλή της διάθεση τη συνήθως μουντή παλέτα του.
  Η Poppy μπορεί να είναι μια χαμηλόμισθη δασκάλα που μοιράζεται εδώ και δέκα χρόνια το ίδιο φοιτητικό διαμέρισμα με την καλύτερή της φίλη, η καθημερινότητά όμως μοιάζει μαγευτική για τον απλούστατο λόγο ότι την απολαμβάνει πραγματικά. Οι τυχόν εντάσεις δεν εξελίσσονται ποτέ σε τίποτα χειρότερο από ένα ανασήκωμα των ώμων και ένα χαμόγελο κατανόησης, ακόμα κι αν πρόκειται για κατά μέτωπων επίθεση από ανισόρροπο δάσκαλο οδήγησης που παρεξηγεί τις φιλικές της προθέσεις με ανελέητο φλερτ.
  Τυχερή και ευτυχισμένη, δραστήρια και ακούραστη, χαμογελαστή και αστεία, δασκάλα και μαθητευόμενη, έξυπνη αλλά με όχι επιβλητικές γνώσεις, συγκινητική μα όχι δακρύβρεκτη, ζωντανή και με επίδραση στους γύρω της, δραστήρια μα ποτέ κουρασμένη...Ευαίσθητη αλλά καθόλου μελοδραματική, θεόμουρλη αλλά σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Πάνω από αυτό το κορίτσι ο Μάικ Λι στέριωσε το αστέρι της αισιοδοξίας το οποίο στο διάβα του σπέρνει ζωντάνια και αστερόσκονη θετικής σκέψης. Η Πόπι έχει βρει, η τυχερή, τον τρόπο να περνά καλά με τα απλά και καθημερινά, να γελά και να αστειεύεται, να σπέρνει θετική ενέργεια και σκέψη σε όλους. Χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, απλώς ζει τη ζωή της, διδάσκει και συγκρούεται με τα πιτσιρίκια της τάξης της, βγαίνει με φίλες, κάνει μαθήματα οδήγησης με ιδιόρρυθμο δάσκαλο χωρίς αυτό να την ενοχλεί, κάνει επίσης μαθήματα χορού, τρώει, μαγειρεύει, κάνει βόλτες στο βόρειο Λονδίνο, ερωτεύεται και ονειρεύεται σε ανάλαφρο, πολύχρωμο σύμπαν.
  Σε αυτό το μάθημα χαράς της ζωής ελλοχεύουν μικρές θλίψεις που γίνονται το αλατοπίπερο της ιστορίας. Γοητευτική «κανέλα» βέβαια η πρωταγωνίστρια του Σάλι Χόκινς . Καλύπτει όλα τα άλλα μυρωδικά με το μπρίο, τη ζωντάνια, το χαμόγελο και την ενέργεια της που βγαίνει έξω από την οθόνη και πλημμυρίζει τις αίθουσες. Γύρω από την δική της αύρα πολλά ξεχνιούνται, οι υπόλοιποι χαρακτήρες για παράδειγμα, αλλά ποιος νοιάζεται για κανέναν άλλον εκτός της Πόπι; Ο δάσκαλος της οδήγησης βέβαια απολαυστικός μέχρι το...τελευταίο φρένο! Οταν φτάσει στο φινάλε μπορεί να μην πιστεύετε ότι μόλις τελείωσε ταινία του Μάικ Λι αλλά θα την έχετε απολαύσει εξίσου – αν και με σίγουρα διαφορετικό τρόπο - με τις προηγούμενες δουλειές του.
  Ο Leigh επιτρέπει στην αλαφροΐσκιωτη ηρωίδα του να βγαίνει αλώβητη από κάθε είδους στενάχωρη κατάσταση, αγγίζοντας φευγαλέα πλειάδα «δύσκολων» θεμάτων όπως η μοναξιά, η οικογένεια, οι επαγγελματικές φιλοδοξίες και ο έρωτας. Ποτέ όμως δεν κοντοστέκεται περισσότερο από μια σκηνή στο καθένα, αφήνοντας στο θεατή την πρωτοβουλία να συλλογιστεί όποιο του ταιριάζει.
http://mixtape.gr http://movieworld.gr

http://www.youtube.com/watch?v=Sd4EG6BeDV0 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου