4.10.18




ΣΑΜΟΣ
Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου  της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου
6ο AegeanDocs

03/10 Τετάρτη:
20.00 The promise (74΄), Zeljko Mirkovic, Serbia/Belgium 
21.30 The Babelics ((63΄), Alessandro Quadretti, World Premiere

04/10 Πέμπτη:
20.00 Meteors (84΄), Gurgan Keltek, Netherlands/Turkey
21.30 Turtle Shells (30'), Tuna Kaptan, Germany – Αφιέρωμα - Α΄Προβολή στην Ελλάδα

05/10 Παρασκευή:
20.00 A Place in the Sun (75΄), Julia Pinget, France – Αφιέρωμα  World Premiere
21.30 Paranaue the documentary (62'), Anastasis Dallis, Greece

7/10 Κυριακή:
20.00 Cuba: An Eternal Dream (43΄), Gabriel Gonzalez-Andrio, Spain/Cuba
21.00 Εγώ κι ο ίσκιος μου: ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου/Me and my shadow: a documentary about Nikos Papazoglou(99'), Mihalis Aristidou & Ioannis Grigoropoulos, Greece

Αναλυτικότερα:

Τετάρτη  3 Οκτωβρίου - ώρα έναρξης 20.00


1.       The Promise (74'), Zeljko Morkovic, Serbia, Belgium

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο βόρειο τμήμα της Σερβίας, έχει συμβεί κάτι απροσδόκητο. Ξαφνικά, μια γαλλική οικογένεια έχει μετακομίσει σε ένα κακό μέρος που εγκαταλείφθηκε από τους νέους.
Πιστεύουν ότι έχουν βρει μια πολλά υποσχόμενη γη για καλλιέργεια σταφυλιών και οινοποίησης. Αλλά βρήκαν μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους στο χωριό, δυσπιστώντας ότι είναι άνθρωποι με παλιές συνήθειες.
Μία νέα πρόκληση τους περίμενε πίσω στη χώρα τους στη Γαλλία- πώς να πείσουν τους sommelier ότι το καλύτερο κρασί μπορεί να γίνει σε μια άγνωστη και προβληματική περιοχή;  Μπορούν να ξυπνήσουν την ελπίδα και να δώσουν νέα ζωή στο παλιό χωριό;
Μια υπόσχεση γεννιέται.


       2.-    The Babelics (63'), Alessandro Quadretti, Italy

Οι Babelics είναι καλλιτέχνες που εργάζονται έξω ή στην άκρη της μορφοποίησης της τέχνης και της αγοράς τέχνης για να δημιουργήσουν ένα δικό τους φανταστικό σύμπαν. Αυτοί οι «περιθωριοποιημένοι» άντρες εργάζονται κυρίως στην ενδοχώρα της Emilia Romagna.
Αυτή η οπτικοακουστική έρευνα στοχεύει στην περιγραφή αυτής της αναρχικής
γεωγραφίας που αναδεικνύεται με άγνωστους αυτοδίδακτους που αφιέρωσαν δεκαετίες από τη ζωή τους για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης. Οι συναρπαστικές και ασυνήθιστες ιστορίες τους μας δείχνουν τι συμβαίνει όταν η φαντασία και η καταχρηστική δημιουργικότητα συναντούν μερικούς απίστευτους άνδρες - των οποίων τα χέρια μπορούν να μετατρέψουν χάλυβα, ξύλο, τσιμέντο, σκουπίδια, απορρίματα και κοινά υλικά σε αριστουργήματα. Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια μορφή τέχνης που τοποθετείται ανάμεσα στην τέχνη brut και σε μια οραματική χειροτεχνία.


Πέμπτη 4 Οκτωβρίου – ώρα έναρξης 20.00

1.      Meteors (84΄), Gurcan Keltek, Netherlands/Turkey

Μια ρευστή, αινιγματική κάμερα καταγράφει πράγματα, ανθρώπους και τοπία, κάνοντας ορατά διάφορα επίπεδα εξαφάνισης – της μνήμης, των πραγμάτων, της ανθρώπινης ζωής. Συνθέτοντας με τρόπο ιδιοφυή πλάνα από live-streaming που αποτυπώνουν τη σκληρή καθημερινότητα των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας (και δεν φτάνουν ποτέ στα κανάλια) με πολιτικό σχολιασμό και λυρικά πλάνα που καθιστούν τη Φύση πρωταγωνίστρια κάθε ανθρώπινου δράματος, ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει την κοσμολογία ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

2.      Turtle Shells (30'), Tuna Kaptan, Germany – Αφιέρωμα Α΄Προβολή στην Ελλάδα

Ο πόλεμος στη Συρία και οι καταστροφικές επιπτώσεις του μέσα από τα ευρήματα και τη λειτουργία ενός κέντρου διάσωσης σπανίων ζώων στο Μόναχο. Η ιστορία μιας νεαρής χελώνας αφηγείται την περιπέτεια ανθρώπων και ζώων.


Παρασκευή 5 Οκτωβρίου – ώρα έναρξης 20.00


1.      A Place in the Sun (75'), Julia Pinget, France Αφιέρωμα  World Premiere

Στο Camargue (Νότια της Γαλλίας), στο τέλος ενός μικρού δρόμου που φαίνεται να επιπλέει μεταξύ δύο υδάτων, η παραλία του Piémanson στην άκρη του κόσμου. Όπως ένα μιράζ, αυτή η μπάντα της κινούμενης άμμου καλωσορίζει  χιλιάδες ανθρώπους κάθε καλοκαίρι, σε κάθε παρανομία. Οι συναθροίσεις των τροχόσπιτων έχουν μετατραπεί σε μικρά σπίτια και ανταγωνίζονται  παράλληλα με τις σκηνές και τα τροχόσπιτα. Ο τόπος έχει την εμφάνιση ενός εφήμερου χωριού, που κατοικείται από μη προβλέψιμους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για την ενόχληση και τις κλιματικές αβεβαιότητες ενός εχθρικού χώρου. Ωστόσο, όλοι φαίνεται ότι έχουν βρει τη θέση τους στον ήλιο.


3.      Paranaue the documentary (62'), Αναστάσης Δαλλής & Τζίνα Γεωργιάδου/  Anastasis Dallis & Gina Georgiadou, Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία και την επίδραση της μουσικής σάμπα-ρέγκε μέσα από την περίπτωση των Paranauê, μιας μπάντας αφροβραζιλιάνικων κρουστών από τη Θεσσαλονίκη. Tα τελευταία 15 χρόνια oι Paranauê έχουν δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη έναν πυρήνα διάδοσης της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας, στα πρότυπα των «blocos afros» του Σαλβαδόρ (Μπαΐα) στη Βραζιλία.


Κυριακή 7 Οκτωβρίου – ώρα έναρξης 20.00

1.      Cuba: An Eternal Dream (43'), Gabriel Gonzalez-Andrio, Spain/Cuba

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, οι Κουβανοί εξακολουθούν να ονειρεύονται μια αλλαγή που δεν έρχεται ... Αλλά γνωρίζουμε πραγματικά τι σκέφτονται; Σταμάτησαν να ονειρεύονται;

2.      Εγώ κι ο ίσκιος μου: ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου/Me and My Shadow: a documentary about Nikos Papazoglou (99'), Mihalis Aristidou, Ioannis Grigoropoulos, Greece

Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου